A-mål

Hvad er et A-mål og hvad anvendes A-mål til?

A-mål er afstanden fra centrum af låsen til ydersiden. Målet anvendes til beregning af tilbehør. Låsen kan nemlig sidde forskellige steder på døren, og derfor er det vigtigt at måle op, så man får det rigtige tilbehør. I dag er der fx også større krav til isolering, og derfor bliver dørene tykkere og tykkere. Det er derfor forskelligt hvilke tilbehør der bruges til den enkelte dør.

Hvordan måler man sit A-mål?

Når man skal måle sit A-mål, skal man tegne en streg igennem centrum af låsen fra toppen og ned. Herefter tager man afstanden fra midten og ud til kanten på ydersiden af døren – denne afstand er dit A-mål.

Hvad bruges A-mål til?

A-mål bruges til at beregne, hvilken cylinderring man skal bruge til sin dør. Helt præcist afgøres det hvor høj cylinderringen skal være, og derfor også hvor lange skruer man skal bruge. Højdeafstanden fra cylinderringen til overkanten af cylinderen må ikke være mere end 2 mm, da man så ville kunne få fat i den med en tang og i værste fald vride den op. Hvis døren er meget tyk, og cylinderen derfor ikke stikker ud af døren, så man kan få cylinderringen på, ligger man en forlængelsesdel indenunder cylinderen, som så gør at cylinderen stikker ud af døren, og giver plads til at få cylinderringen på.

Hvilke størrelser og farver fås tilbehøret i?

  • Forlængelsesdelen fås i enten 8, 10 eller 12,5 mm.
  • Cylinderringe fås i 6, 8, 11, 13, 16, 18, 21 og 24 mm.
  • Cylinderringe og cylinderen fås i farverne krom, messing eller rustfrit stål.