Cylinder

cylinder-assa-abloy-ordbog
cylinder-assa-abloy-ordbog

Har du en låsecylinder med nøgle i dørene i hjemmet, er den højst sandsynligt udstyret med en cylinder. Lær mere om hvad en låsecylinder er, og hvilke udgaver der findes herunder. 

Hvad er en låsecylinder?

En låsecylinder er den del af selve låseenheden, hvor nøglen føres ind. Låsecylinderen indeholder derfor koden, der definerer om nøglen passer til låsen.

Cylinderen anvendes til de fleste almindelige låsetyper og er indvendigt udstyret med en række stifter, der har stor betydning for låsens sikkerhedsniveau. Hvor avanceret og sikker låsen er afhænger af, hvor mange stifter cylinderen er udstyret med. De ældre typer af cylinderlåse er udstyret med blot 5 stifter, hvilket gør dem nemmere at dirke eller bore op. I dag anbefales det derfor at gå efter en cylinder, der er udstyret med minimum 12 stifter. Det gør det nemlig sværere at bryde låsen op. 

Forskellige typer af cylindere

Cylindere kan være installeret i både kasselåse, indstukne låse eller låse, der er indbygget i f.eks. en hængelås. Derfor fås cylindere med forskellige udformninger og sikkerhedsniveauer, således, at de passer til dit behov for en lås.

Oval cylinder

Den ovale cylinder passer til yderdøre og terrassedøre, og fås oftest med et vridergreb på den ene side.

Rund cylinder

En rund cylinder vil oftest anvendes til aflåsning af yderdøre.

Profil cylinder

En profil cylinder, også kaldet dobbelt dråbeværk, er med stor eller lille vrider og kan bruges, når du vil have aflåsning fra begge sider af en dør.

Sikkerheden i en cylinder

En cylinder er udstyret med en række elementer, der er med til at øge sikkerheden.

Cylinderring

Cylinderringen er en ”krave”, der kan monteres uden på selve cylinderen, på hver side af døren, og giver derfor en flot finish til din lås. Den fås i flere forskellige materialer såsom messing eller ståleloxeret aluminium. Disse materialer er yderst stærke og gør det derfor sværere for uvedkommende at bryde cylinderen op.

Nøgleskilt

Nøgleskiltet monteres uden på cylinderen og under selve dørgrebet i de nederste ovale huller i låsehuset. Nøgleskiltet bidrager derfor også til en øget sikkerhed, da det gør det sværere at trænge ind i selve cylinderen med dette monteret.

Sidekode og topkode

Sidekoder og topkoder sidder horisontalt inde i cylinderen og er i overensstemmelse med dens stifter. Dette er derfor en del af cylinderens kode og er med til at øge sikkerheden jo flere koder, der er tilstede.

Tromle 

Tromlen er placeret i den inderste del af cylinderen, hvor selve nøglen føres ind. Stifterne går derfor ned igennem tromlen i forhold til dens side- og topkoder.

Slutblik

Et slutblik er den del af låsen, som er placeret i dørens karm og hvor låsens cylinder derfor er placeret i. Der fås samtidig også et sikkerhedsslutblik, som har en ekstra kraftig konstruktion, hvilket gør det endnu mere vanskeligt at bryde låsen op.

Cylinderens mål

En cylinders mål er angivet i forskellige fagtermer.

Centerafstand

Centerafstanden er det mål, der anvendes for at beskrive låsens størrelse. Det er derfor målet fra centeret af dørhulsgrebet til centeret af cylinderfallerøret.

Dornmål

Dornmål er det mål, der beskriver selve låsens størrelse. Det måles fra ydersiden af stolpen til centeret af cylinderfallerøret.