Kasselås

kasselaas-assa-abloy-ordbog
kasselaas-assa-abloy-ordbog

Hvad er en kasselås? 

Kasselåsen fungerer som en ekstra lås, og kan derfor supplere den eksisterende lås i døren. Låsen er  udenpåliggende, og er derved placeret uden på døren, frem for at være indstukket som de traditionelle låse. Låsen har en vrider placeret på den ene side og en cylinder på den anden.
Mange kender også kasselåsen under dens andet navn, smæklås. Så hvis du vil have et højere sikkerhedsniveau, kan du med fordel vælge en kasselås med smæklås, så døren altid er låst når den lukkes. 

Montering af kasselås 

For at kunne montere en kasselås korrekt, er der en række ting du skal være opmærksom på, inden du går i gang med at sætte den op.

Hav det rette værktøj 

For at kunne montere kasselåsen skal du bruge:

  • Skruetrækker
  • 2 stemmejern – et smalt og et bredt
  • Blyant og syl
  • Nedstryger
  • Tape til fastklæbning af skabelon

Brug skabelonen 

Ved køb af en kasselås, medfølger der en skabelon. Denne skabelon viser hvor du skal bore huller ud til cylinderen.
Vær opmærksom på at hullerne kan placeres forskelligt, alt efter om døren er ind- eller udadgående.

Gør plads til cylinderen 

For at kasselåsen kan monteres korrekt, skal der være plads til låsens cylinder. Hvis døren derfor er meget tynd, kan du med fordel placere et ekstra stykke træ eller lignende, hvor låsen skal placeres.

Lav hul med syl og bor 

Ved at bruge skabelonen kan du nu mærke de to huller med sylen. Fjern herefter skabelonen og bor med sneglebor. Bor kun til spidsen er igennem og forsæt boringen fra den anden side.

Tilpas hullet 

Efter hullet er boret, kan det nu justeres med et stemmejern, rundjern og fladfil.

Påsæt bagpladen 

Skil kasselåsen fra hinanden og placer cylinderen i det udborede hul. Hold efterfølgende bagpladen på plads, og skru de 2 tykke skruer ind i cylinderen gennem bagpladen. Ret eventuelt på bagpladen så den er parallel med dørkanten.
Det kan være nødvendigt at afkorte skruerne. 

Sørg for at medbringeren peger fremad 

Spærreknasten skal placeres foroven. Derfor skal den skures af og sættes i det øverste hul. Medbringeren skal pege frem mod spærreknasten, inden du samler låsen igen. Efter at bagpladen er placeret korrekt, skal de fire skruer sættes i. Dette gør du ved at forbore med et 3 mm bor.

Ændre faldretning 

Hvis du vil ændre faldretningen på kasselåsen, skal fallens fjedre afhægtes og låseringen afmonteres. Faldretningen skal du kun ændre hvis kasselåsen skal placeres på en udadgående dør.

Monter kasselåsen 

Når bagpladen er placeret korrekt og skruet fast, kan selve kasselåsen sættes på. Dette gøres ved at påsætte de 2 små skruer på hver side af fallen.

Hvor kan kasselåsen anvendes 

Kasselåsen kan monteres på de fleste døre hvor du enten ønsker øget sikkerhed, eller ikke har mulighed for at have en traditionel lås monteret.
Derfor kan du bruge kasselåsen i skure eller lignende, for at sikre udefrakommende ikke kan få adgang.