Låseenhed

laaseenhed-assa-abloy-ordbog
laaseenhed-assa-abloy-ordbog

Hvad er en låseenhed?

Den komplette låseenhed består af en låsekasse, cylinder, cylinderring og slutblik. Det eneste der er synligt på en låseenhed er falle, rigel og stolpe, mens selve låsekassen vil være skjult i døren.

Låsekassen vil være den centrale del af selve låseenheden, hvor resten af enhedens dele tilpasses efter. Låseenheden kan være tvangslukkende hvilket betyder, at nøglen kun kan tages ud i låst position.

Låseenheden kan være vendbar

Alt efter om døren, som låsen skal monteres på, er hængslet i højre eller venstre side, vil låsekassen være højre- eller venstrevendt. Derfor vil låsekassen være udstyret med en vendbar falle, som gør at låsen hurtigt og enkelt kan vendes på stedet til venstre- eller højregående døre. At have en vendbar lås giver derfor låseenheden en større fleksibilitet, da den kan anvendes uafhængigt af dørens opsætning.

Låseenhed uden nøgle

Når man tænker på en lås, vil man oftest tænke at den ikke kan anvendes uden en nøgle. Dog findes der også låseenheder hvor der ikke kan anvendes en nøgle, men hvor man i stedet anvender en smæklås.

Med en låseenhed der består af en smæklås, vil man skulle supplere med en traditionel lås, da smæklåsen primært fungerer som ekstra sikkerhed, og kun kan låses op indefra.