3 gode råd til at undgå indbrud i julen

Når julefreden har sænket sig over landet, er der desværre nogen indbrudstyve som trækker i arbejdstøjet. Julen er nemlig højsæson for indbrud, og det er en trist tendens som vi skal vende i fællesskab.

Samtidig har Danmark stadigvæk en relativ høj forekomst af indbrud. Og til sammenligning har vores tyske og svenske naboer en lavere forekomst af indbrud – en af grundene er fx at de lande er længere fremme med sikringen af deres hjem end vi er.

Dog er det meget svært at sikre sig fuldstændigt mod indbrud, men en god måde at begynde på, er at se sin bolig med en tyvs øjne og tænke som en tyv.

Kig på din bolig med kritiske øjne

En del indbrud sker via vinduer og terrassedøre. Derfor er det en god idé at kaste et blik på det først, og sørge for dine vinduer er gode og solide – og sikre dem med en vindueslås. Samtidig er det også oplagt at sikre terrassedøren med en lås, som kan låses indefra. På den måde sikrer du at tyven ikke kan bruge terrassedøren som flugtvej.

Herefter bør du kigge på låsene i din hoved- og kælderdør. Er låsene gode og solide? Hvis du er i tvivl om dine låse skal udskiftes, så kan din lokale låsesmed hjælpe og rådgive dig.

Området omkring din bolig

Når din bolig er blevet sikret, er det på tide at kaste et blik på området omkring din bolig. Det er vigtigt at sørge for at skuret er aflåst – og at stigen ikke ligger frit fremme.

Derudover kan noget så simpelt som højden på hækken omkring din bolig have en betydning for om der bliver begået indbrud. Hvis hækken er for høj, fx over to meter, kan tyven arbejde i fred uden at naboer kan se hvad der foregår. Derfor er det en god idé at klippe hækken hvis den er for høj.

Organiser jer via Nabohjælp

Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden lancerede for nogle år siden Nabohjælp, som er et koncept hvor naboer kan organisere sig, og hjælpe hvis nogen fra området tager på juleferie.

Hjælpen kan fx udmønte sig i at din nabo parkerer sin bil i indkørslen, sørger for at køre skraldespande ind og tømmer postkassen. Dermed får man ikke indtrykket af at boligen er forladt – for et forladt hjem er nemlig et populært mål blandt indbrudstyve.