Hvilken cylinder og hvilket tilbehør skal jeg vælge?

Når du ønsker at udskifte låsecylinderen i din yderdør selv, er der et par ting, du skal have styr på, inden du bevæger dig ned i dit lokale byggemarked. Dels skal du vide, hvilken facon din låsecylinder skal have, dels skal du overveje hvilket tilbehør, du har brug for. Vi guider dig her.

Hvad er en låsecylinder?

En låsecylinder er den enhed, som bestemmer sikkerhedsniveauet på din lås. De mekaniske dele og dermed sikkerhedsklassificeringen ligger nemlig skjult inde i cylinderen. Jo flere stifter og avanceret mekanik låsecylinderen har, jo højere sikkerhed får man. To cylindre kan nemlig se helt ens ud, men byde på både høj og lav sikkerhed. Det er kun muligt at se forskel ved at kigge på selve nøglen, og derved afgøre, hvilken låseserie det er.

Cylinderen i din lås siger meget om sikkerheden i hjemmet, derfor er det en god idé at anskaffe sig en cylinder med mere end 5 stifter.

En cylinder kan være monteret i både kasselås, låsekasse eller hængelåse. Cylindre designes derfor i mange forskellige faconer og med forskellige sikkerhedsniveauer, således at hver lås er tilpasset det individuelle behov for sikkerhed.

Se også: Sådan vælger du den rette lås til din dør

Hvilke faconer findes en låsecylinder i?

Mekaniske låsecylindre fra Ruko / ASSA ABLOY findes i 3 faconer. Når du skal udskifte en eksisterende cylinder med en ny og sikrere model, skal din nye cylinder have samme facon som din nuværende låsecylinder. På den måde er du sikker på, at din nye cylinder passer ind i den låsekasse, som sidder inde i din dør.

Faconen på en låsecylinder til en yderdør er enten rund, oval eller dråbeformet. En dråbeformet cylinder er også kendt som en profilcylinder.

Sådan udskifter du cylinderen i din hoveddør

Her kan du se, hvordan du selv kan udskifte cylinderen i din hoveddør, så du kan udskifte din gamle cylinder til en ny og mere sikker.

Se også: Sådan tjekker du dine låses sikkerhedsniveau

Rund cylinder

Den runde cylinder sidder på udvendig side og anvendes til aflåsning af dine yderdøre. Den runde cylinder er placeret under dørgrebet i din dør. 

 • Passer til yderdøre

Oval cylinder

Den ovale cylinder sidder på udvendig side af dine ydredøre. Anvendes ofte på hoveddøre eller terrassedøre i en kombination med en vrider på indvendig side. Den ovale cylinder er placeret over dørgrebet.

 • Passer til yderdøre

Profilcylinder

En profilcylinder sidder på ydersiden af døren. Denne cylinder fås med stor eller lille vrider, som sidder på den indvendige side af døren. Profilcylinderen er placeret under dørgrebet.

 • Passer til yderdøre

Hvilken betydning har faconen på en låsecylinder?

Alle låseserier fra Ruko / ASSA ABLOY findes i alle 3 cylinderfaconer. Cylinderens sikkerhedsniveau afhænger af hvilken låseserie du har valgt. Eksempelvis er Garant Plus den sikreste serie af låsecylindre på markedet.

Låsecylinderens faconen i sig selv er for så vidt ikke afgørende for din sikkerhed. Hvilken facon du skal bruge afhænger af, hvilken låsekasse der sidder i din dør. Og der er selvfølgelig forskel på kvaliteten af de forskellige låsekasser på samme måde, som der er forskel på, om du har en god, solid yderdør, eller om døren er lavet af et mindre holdbart materiale.

Rokoko

En rokokocylinder kan du sætte på den indvendige side af din dør. Rokokocylinderen anvendes, hvis du ønsker at låse døren med en nøgle indefra.

Vrider

En vrider kan du sætte på den indvendige side af din dør. Hvis du ønsker at låse din dør op indefra uden en nøgle, kan du anvende en vrider.

Blindroset

En blindroset kan du sætte på den indvendige side af din dør, hvis du ønsker at dække et dørgrebs- eller et cylinderhul til. Endvidere anvendes en blindroset, hvis du kun ønsker, at din dør kan låses op fra en side.

Hvilken låsecylinder skal jeg vælge, hvis jeg ønsker at låse døren med nøgle på begge sider?

Ønsker du, foruden at kunne låse din dør med en nøgle fra udvendig side, også at kunne låse din dør med en nøgle fra indvendig side, bør du vælge en rokokocylinder.

En rokokocylinder monteres på indvendig side af din dør med to skruer. Faconen på rokokocylinderen visualiserer, hvor skruerne skal sidde, idet cylinderen har to indhak i hver side.

Du får den sikreste løsning, når cylinderen er monteret fra indvendig side. På denne måde kan udefrakommende ikke uatoriseret tilgå din låsecylinder  og dermed få adgang til dit hjem.  

Hvilken cylinderfacon skal jeg bruge, hvis jeg ønsker en vrider på indvendig side?

Ønsker du en vrider på invendig side af din dør, bør du vælge en oval cylinder eller en profilcylinder. 

Forskellen på en oval cylinder og en profilcylinder ses i størrelsen. En oval cylinder har en større diameter sammenlignet med en profilcylinder. 

Hvad skal jeg huske, inden jeg går til min forhandler?

Inden du går ud og handler nye låsecylindre, er det vigtigt, at du kender din dør. Så er du sikker på, at du kommer hjem med de helt rigtige produkter til din dør.

Først bør du tjekke, om din dør er højre- eller venstrehængt. For at finde ud af dette, skal du blot stille dig på den side af døren, hvor du kan se hængslerne. Er hængslerne eksempelvis placeret i højre side, er den højrehængt.

Dernæst bør du tjekke, om døren er indad- eller udadgående.

Højre udadgående dør og venstre udadgående dør.

Højre indadgående dør og venstre indadgående dør.

Du bør også kende målene på døren, før du besøger en forhandler. Der er her tale om A-mål, B-mål og C-mål.

A-mål er afstanden fra midten af låsekassen til ydersiden af døren. A-mål bruges desuden til at finde de rette produkter til låsens udvendige side.

B-mål er afstanden fra midten af låsekassen til den indvendige side af døren. B-mål bruges til at finde de rette produkter til låsens indvendige side.

C-mål er afstanden fra dørens til det yderste punkt på cylinderringen, der sidder på indvendig side. C-mål bruges, hvis du ikke har en vrider på den indvendige side af din dør.

Du kan bruge vores tilbehørsberegner til opmåling af din dør, der også findes som App til iOS og Android.

Gode råd til montering af låsecylindre

Korrekt montering af oval dobbeltcylinder

For at opnå den bedste sikring skal en oval cylinder ligge plan med cylinderringen på både udvendig og indvendig side, så det ikke er muligt at angribe cylinderen med værktøj. Cylinderen må ikke stikke mere end 2 mm ud af cylinderringen.

Skruelængder og højde på cylinderringene afhænger af dørens tykkelse og låsens placering i døren. Jo tykkere dør, des længere skruer og lavere cylinderringe.

Ved tykke døre er det evt. nødvendigt med en forlængningsdel. Det fremgår af tilbehørsberegneren, hvis du skal bruge sådan en.

Eksploderet tegning af dobbeltcylinder

Korrekt montering af oval enkeltcylinder

Får at opnå den bedste sikring skal en oval cylinder ligge plan med cylinderringen på udvendig side,så det ikke er muligt at angribe cylinderen med værktøj. Cylinderen må ikke stikke mere end 2 mm ud af cylinderringen.

Skruelængder og højde på cylinderringen afhænger af dørens tykkelse og låsens placering i døren. Jo tykkere dør, des længere skruer og lavere cylinderring.

Ved tykke døre er det evt. nødvendigt med en forlængningsdel. Det fremgår af tilbehørsberegneren hvis du skal bruge sådan en.

Eksploderet tegning af enkeltcylinder

Korrekt montering af slagfast sikkerhedscylinder

I modsætning til en oval cylinder må cylindere gerne stikke ud af cylinderringen når det drejer sig om slagfast sikkerhedscylinder. Det skyldes at den slagfaste sikkerhedscylinder er overordentlig robust og fastgjort med 4 skruer.

Eksploderet tegning af slagfast sikkerhedscylinder

Højder på cylinderringe

Cylinderringe til oval cylinder fås i følgende højder:

 • 6 mm
 • 8 mm
 • 11 mm
 • 13 mm
 • 16 mm
 • 18 mm
 • 21 mm
 • 24 mm 

Alle højder fås i krom, rustfrit stål og messing.

Bliv endnu klogere på sikring af din bolig