Alt du skal vide om sikring af boligens yderdøre

Dine yderdøre er det bedste sted at starte, når du vil sikre din bolig. Alle yderdøre i dit hus skal sikres. En yderdør er alle døre, der giver adgang til dit hjem udefra. Afhængig af hvordan din bolig ser ud, gælder det hoveddøren, bagdøren, kælderdøren, altan- eller terrassedøren, køkkendøren og/eller havedøren.

Sørg for, at dine yderdøre er i god stand

Dine yderdøre skal være i god stand. En god solid dør er med til at stoppe tyven. Hvorimod en slidt dør, der let kan brydes op, nærmest kan virke som en åben invitation.

Husk at tjekke alle dine døre. Det hjælper ikke meget, at hoveddøren er i god stand, hvis eksempelvis kælderdøren er dårligt sikret.

Ønsker du en glasdør som hoveddør, bør du tage andre forbehold for at undgå indbrud. Du bør ikke have en vrider på indersiden af din glasdør, da tyven nemt kan åbne døren ved et let drej og uden en nøgle. 

En god yderdør er en solid dør, som slutter tæt til karmen. Har du lister omkring din dør, vil dette eksempelvis være et pejlemærke for, om din dør slutter tæt. 

Tjek dine låse - er de stadig sikre?

Låse kan også blive for gamle. Teknologien udvikler sig hele tiden. Derfor er det vigtigt, at du har gode og tidssvarende låse på dine yderdøre.

Som udgangspunkt bør du skifte dine låse hvert 10. år, eller hvis du ikke ved, hvor mange nøgler der er i omløb til din bolig.

Har du en Ruko-nøgle med det velkendte runde hoved til din yderdør, er det helt sikkert tid til en udskiftning. Teknologien til denne Serie 500 lås stammer helt tilbage fra 1930’erne og anbefales derfor ikke længere til yderdøre.

Du skal vælge en god lås med et højt sikkerhedsniveau.

Se også: Er dine låse stadig sikre? Tjek dine låses sikkerhedsniveau her

En god, mekanisk lås er en lås, der har bore- og dirkesikring, og som er patenteret. Garantien i patetentet ligger i, at det kun er autoriserede ASSA ABLOY forhandlere og låsesmede, som kan kopiere dine nøgler.

At låsen er patenteret, er din garanti for, at dine nøgler er originale og kun kan kopieres af autoriserede låsesmede, som eksempelvis Garant Plus.

En god, digital lås er en lås, der er godkendt til anvendelse i henhold til gældende krav fra forsikringsselskaberne. Det kan du se ved, at låsen er registreret hos Forsikring & Pension (F&P).

En ekstra lås på yderdørene

Du skal have en god og tidssvarende lås på alle dine yderdøre. Men du kan også vælge at sikre dig endnu bedre ved at sætte en ekstra lås på dine døre. To låse er som bekendt mere sikker end én.

Hvis du vælger at installere en ekstra lås, skal du sørge for at placere den minimum 40 centimeter fra den eksisterende lås.

Hvis du sætter låsene for tæt, kan det gå ud over dørens styrke, så den eksempelvis vil være nemmere at sparke op.

Holder du dig derimod til en minimum afstand på 40 centimeter mellem de to låse, er dine døre rigtig godt sikret.

Udendørs belysning ved dine yderdøre

Udendørsbelysning med føler, som tænder automatisk, er rigtig rart for dig og din familie, når I kommer hjem efter mørkets frembrud. Men faktisk kan lyset også bidrage til sikringen af dit hjem, da det kan skræmme tyven væk.

Når udendørslyset tænder, kommer huset til at virke beboet, hvilket virker afskrækkende på tyven. Endvidere vil lyset gøre det nemmere for naboer at opdage et eventuelt indbrud i tide.

En terrassedørlås sikrer dig mod underboring

 

Sikring af terrassedøren

En del indbrud sker via terrassedøren. Her er det vigtigt at få sikret døren med en lås, som kan låses indvendigt fra. Det kan nemlig forhindre, at tyven kan begå indbrud ved underboring.

Hvis et indbrud sker via underboring, betyder det, at tyven borer direkte igennem døren, og skubber håndtaget op.

Derfor er det en god idé at sikre terrassedørsgrebet med en lås. Det kan eksempelvis være et greb med en indbygget mekanisk lås eller en digital udgave med kode.

Dog bør du ikke vælge en lås med vrider til din terrassedør. Efter at have knust en rude i døren, kan tyven nemt åbne terrassedøren ved et enkelt drej på vrideren.

Se også: Derfor skal du sætte låse på dine vinduer

Se også: Code Handle - paskvil greb til din terrassedør

Installer en tyverialarm

Hvis du eksempelvis rejser meget eller har langt til naboen, kan det være en god idé at sikre din bolig med en tyverialarm.

En tyverialarm forhindrer ikke indbrud. Men larmen fra alarmens sirene kan stresse tyven eller skræmme ham væk, ligesom enten et vagtfirma eller en nabo, som kan tilkalde politiet, kan blive alarmeret.

Digital dørspion, sikkerhedskæde eller kamera

Hvis du har en god solid dør uden vinduer og gerne vil kunne se, hvem der står udenfor døren, inden du lukker vedkommende ind, har du flere muligheder.

Sikkerhedskæde

Du kan vælge at installere en sikkerhedskæde på døren. Så kan du åbne døren på klem og se, om du vil lukke vedkommende ind, inden du fjerner sikkerhedskæden og åbner døren helt op.

Dørspion

Du kan vælge at installere en dørspion eller en digital dørkikkert evt. med optagefunktion. Forskellen mellem de to er, at med en digital dørkikkert har du en større skærm at se på. Du behøver således ikke lukke det ene øje og sætte hovedet helt hen til dørspionen.

Kamera

En sidste mulighed er at installere et kamera ved eksempelvis din hoveddør. På den måde kan du på afstand via din mobiltelefon se, hvem der står udenfor din dør. Hvis du yderligere har en smart digital lås, kan du også åbne døren for vedkommende, selvom du måske ikke er hjemme.

Hvis du vil installere et kamera udendørs ved din hoveddør, er det en god idé at vælge en vandtæt model.

Se også: Find dørtilbehør på Yale.dk

Bliv endnu klogere på sikring af din bolig