Er din lås stadig sikker? Tjek sikkerheden på din Ruko / ASSA ABLOY lås her

Låse kan også blive for gamle

Er du flyttet i nyt hus eller indeholder dit nøglebundt den velkendte Ruko nøgle med det runde hoved? Så bør du overveje at udskifte dine låse. Når du vælger nye låse, skal de opfylde dine behov for sikkerhed, og tilpasses til din livsstil.

Har du kontrol over, hvem der tidligere har fået nøgler til dit hjem, og hvor mange nøgler der er i omløb? Hvis ikke, så bør du skifte din lås, så du ved, hvem der har adgang til dit hjem. 

En mekanisk lås skal være bore- og dirkesikret for at opnå den højeste sikkerhed. Har du den traditionelle Ruko nøgle med det runde hoved, bør du skifte dine låse. Denne nøgletype blev lanceret i 1930’erne, har ikke bore- og dirkesikring og er af lav sikkerhed. Det kan derfor være være nemt for indbrudstyven at bryde din dør.

Hvornår er en lås sikker?

Når du vælger din nye mekaniske lås, er det vigtigt, at den har en høj sikkerhed. Spørgsmålet er, hvornår er låsen af høj sikkerhed?

Sikkerhedsgraden er skjult i cylinderen, som indeholder en række stifter. Cylinderen er den del af selve låseenheden, som sidder i døren, og hvor nøglen indføres i. Jo flere stifter, der er i cylinderen, jo højere sikkerhed har låsen.

Låsen - Serie 500 - med nøglen med det runde hoved indeholder blot 5 stifter, hvorfor den har en lav sikkerhed og derfor ikke anbefales til yderdøre. I dag anbefales det, at du har en cylinder med minimum 12 stifter, da den er sværere at dirke eller bore op. Sagt på en anden måde, jo mere kompleks en låsecylinder er, jo mere sikker er den.

Cylindere indeholder tilmed sidekoder og topkoder, som sidder horisontalt inde i cylinderen. Koderne er tilpasset stifterne, og begge elementer skaber derfor en høj sikkerhed i låsen. Som ved antallet af stifter gælder også for koderne, at jo flere koder cylinderen indeholder, jo højere sikkerhed har den.

Hos ASSA ABLOY består høj sikkerhed desuden i, at låsene er bore- og dirkesikrede samt patenterede. Med patenterede ASSA ABLOY låse er du sikret mod ulovlig kopiering af dine nøgler. Samtidig kan du kun med patenterede låse anvende originale varer i kombination med hinanden. Dette sikrer kvaliteten af sikkerheden, idet det ikke er muligt at bruge en nøgle med forældet teknologi med en ny og sikker cylinder. I tilfælde af, at du ønsker en ekstra nøgle, er det kun godkendte ASSA ABLOY forhandlere, der kan kopiere din nøgle.

Se også: 7 steder du bør sikre dit hjem med en god og tidssvarende lås

Husker du at vedligholde dine låse?

Jo sikrere din lås er, jo mere kompleks er den også indeni. Jo mere kompleks, jo flere små dele er der indeni låsen, små dele som du jævnligt bør smøre. Læs her, hvordan du vedligeholder dine låse.Hvilken nøgle har du? Hvor sikker er din lås?

Her finder du vores mekaniske låse. Du kan sammenligne din nøgle med nedenstående nøgler for at se, hvor sikker din nuværende nøgle er.

Garant Plus - den sikreste lås

Garant Plus er den sikreste lås på markedet til den private bolig.

Låsecylinderen har 16 stifter, og derfor har Garant Plus låsen det højeste sikkerhedsniveau. Låsen anbefales til yderdøre.

Med Garant Plus får du et kort med en personlig kode, der skal oplyses, når du skal have fremstillet ekstra nøgler. Det giver dig en helt unik sikkerhed, og du har kontrol over antallet af nøgler til din bolig. 

Serie 1200 - den næstsikreste lås

Serie 1200 har det næsthøjeste sikkerhedsniveau, idet cylinderen indeholder 6 stifter og nøglen har 12 koder.

Nøglen til Serie 1200 har dobbelt så mange skæringer som eksempelvis nøglen til Serie 600 låsen, hvilket øger sikkerheden ved Serie 1200. Til låsen medfølger en kodebrik, som du skal opbevare et sikkert sted. Denne kodebrik skal du bruge, hvis du ønsker at bestille ekstra låsecylindere eller nøgler.

Serie 600RB - næstlaveste sikkerhed

Låsen Serie 600RB har dirke- og boresikring. Dirkesikringen er således en forbedring i forhold til låsens forløber Serie 600.

Serie 600RB er patenteret og indeholder de bedste egenskaber fra Serie 600, men er altså en forbedret udgave. Så har du allerede Serie 600 låse, kan du derfor med fordel øge din sikkerhed ved at skifte dine låsecylindre til Serie 600 RB.

Serie 600 - anbefales ikke til yderdøre

Serie 600 kan genkendes på det trapezformede nøglehoved. Serie 600 er boresikret, men ikke dirkesikret og cylinderen indeholder blot 6 stifter. Nøglen anbefales derfor ikke til aflåsning af boliger, da teknologien bag ikke længere lever op til de krav, man bør stille til aflåsning af sine yderdøre.

Serie 500 - anbefales ikke til yderdøre

Serie 500 er kendetegnet ved nøglen med det runde hoved. Låsen har kun 5 stifter og har derfor det laveste sikkerhedsniveau. Vi anbefaler derfor ikke Serie 500 til aflåsning af din bolig.

Har du nøglen med det runde hoved?

Hvis du har Ruko / ASSA ABLOY nøglen med det runde hoved og bruger den til låsen på din hoveddør eller en anden yderdør, så anbefaler vi, at du udskifter låsen til en sikrere model.

Bliv endnu klogere på sikring af din bolig