Sådan vælger du den rigtige lås til din dør

Overvejer du at udskifte din dørlås? Eller ved du ikke, om du skal vælge en mekanisk eller en smart lås? Dit valg afhænger dels af din livsstil, dels af din dør. Læs med og bliv klogere.

Hvor mange slags dørlåse findes der?

Der findes en del forskellige typer af låse, som passer til den private bolig, hver designet til at passe til forskellige former for døre og forskellige behov.

Behov kan handle om, hvor højt et sikringsniveau du ønsker. Hvor ofte du benytter døren, og hvor ofte du ønsker at aflåse eller låse døren op. Om du er træt af nøgler, eller du drømmer om kun at have én nøgle til alle låse på din matrikel.

Måske lejer du din bolig eller dit sommerhus ud, og har derfor behov for en digital kodelås, så du slipper for nøgleoverdragelse til nye lejere.

Forskellige dørtyper handler om, at der er forskellige låse til eksempelvis din hoveddør og din terrassedør. Ligesom du sikkert vil vælge en lås med høj sikkerhed til din hoveddør, mens skuret godt kan nøjes med en billigere model med lavere sikkerhed.

Yderligere kræver nogle låse, at din dør har en vis tykkelse. Til en tyndere dør som eksempelvis døren til køkkentrappen kan du derfor vælge en kasselås.

Mekaniske låse vs. smarte låse

Mekaniske såvel som smarte låse låser ved, at en låserigel skydes ud fra låsekassen inde i døren og ind i slutblikket, som sidder i dørkarmen.

Mekaniske låse er en fællesbetegnelse for låse, hvor låseriglen skydes ud ved, at man drejer på en nøgle, og derved låser døren.

Smarte låse er låse, der styres digitalt, og hvor låseriglen skydes ud ved hjælp af elektronik. Tilmed er låsen batteridrevet. En smart lås kan styres via en kode, en nøglebrik eller på afstand via en app eller fjernbetjening.

Se også: Sådan vedligeholder du dine låse fra Ruko/ASSA ABLOY

Hvilken lås passer til min dør?

Hvilken lås, der passer til din dør, afhænger af, om døren har en indbygget låsekasse eller ej. Samtidig har dørens tykkelse samt typen af din dør betydning for dit valg af lås.

Har din dør allerede en lås, som du blot ønsker at udskifte?

Hvis din dør allerede har en låsekasse indbygget, er det forholdsvis enkelt at skifte låsen. Du skal blot tage forbehold for, om du vil udskifte din lås til en mere sikker udgave, din nuværende lås er gået i stykker, du ønsker en digital lås, eller om du ønsker at få styr på antallet af nøgler til din bolig.

Ønsker du at udskifte den eksisterende mekaniske lås med en ny, sikrere og mere tidssvarende cylinder

Så er der stort set kun tale om, at du skal skifte låsecylinderen. Låsekassen forbliver i døren, helt som den er.

Før du bevæger dig ned i dit lokale byggemarked, skal du måle tykkelsen på din dør. Desuden bør du notere, om din dør er højre eller venstre hængt, samt tjekke formen på din nuværende låsecylinder - er den rund eller oval? Din nye cylinder skal have samme facon, så den passer ind i hullet i døren.

Når du skal udskifte cylinderen, kan du alt efter dørens tykkelse også have behov for en forlængningsdel, ligesom du måske også skal have en ny cylinderring. Du kan også overveje, hvad du ønsker på dørens inderside. Skal døren kunne låses indvendig fra? Så kan du enten vælge en vrider eller en dobbeltlås, også kaldet en rokokolås, så du kan låse døren med nøgle fra begge sider.

Se også: Låsecylindre - Hvilken cylinderfacon skal jeg vælge?

 

Din lås er gået i stykker. Låseriglen fungerer ikke længere optimalt.

Hvis du ønsker at udskifte din lås på grund af problemer med låseriglen – den del der skydes ud fra døren og ind i slutblikket i dørkarmen – så er det låsekassen, du skal have skiftet.

Du kan højst sandsynlig fortsat bruge den samme låsecylinder.

Dog har de fleste danske hoveddøre en 3-punkts-lås. Dvs. ud over riglen, der går ind i dørkarmen, har døren yderligere to svingrigler – én i top og én i bund. Skal du løfte håndtaget op for at låse din dør, så har du en 3-punkts-lås.

I dette tilfælde anbefaler vi, at du kontakter en låsesmed. Han kan hjælpe dig med, hvorvidt låsen kan repareres, eller om der er behov for en helt ny lås.

 

Ønsker du at udskifte din mekaniske lås til en smart dørlås?

Hvorvidt din mekaniske lås kan udskiftes med en smart dørlås afhænger af tykkelsen på din dør.

Hvis der er tale om en god solid hoveddør eller indgangsdør med en tykkelse på mellem 40 og 88 mm, så kan du eksempelvis bruge den smarte lås Yale Doorman. Yale Doorman findes i flere varianter. Der findes Yale Doorman til døre med enkelt låserigel, og der findes Yale Doorman til døre med 3-punkts-lås. Der er mange forskellige typer af 3-punkts-lås. Det er derfor vigtigt, at du vælger dén Yale Doorman, som passer præcis til de mål, som din dør og lås har. 

Én til døre med 3-punkts-lås og én til døre med en enkelt låserigel.

For at udskifte din eksisterende lås med Yale Doorman, skal du udskifte låsekassen – den der sidder indeni døren – såvel som lås og vrider uden på døren.

Alt, hvad du skal bruge, medfølger i æsken. Du kan naturligvis også alliere dig med en låsesmed, som kan skifte låsen for dig.

 

Du er lige flyttet ind i en ny bolig, og er usikker på hvor mange nøgler, der er i omløb

Hvis låsene i din nye bolig ellers fungerer, og har et tidssvarende sikringsniveau, som passer til dit behov, så er der måske slet ikke behov for at udskifte låsene.

Tal i første omgang med din lokale låsesmed eller medarbejderne i dit lokale byggemarked. Så kan du blive guidet i, hvorvidt dine låse kan kodes om til nye nøgler, eller om låsene i stedet bør udskiftes. 

Se også: Alt du skal vide om sikring af boligens yderdøre

Ønsker du at få lås på en dør uden indbygget låsekasse?

Hvis der er tale om en yderdør, som eksempelvis en køkkendør eller kælderdør, så kan du vælge en kasselås. Du kender den sikkert. Den sorte kasse, der sidder udenpå døren.

Ligesom de indbyggede låsekasser, har kasselåsen en låsecylinder, som bestemmer, hvilket sikringsniveau låsen har. Med andre ord kan en låsekasse fås med samme type cylinder, som du har til husets andre låse. På denne måde kan du få samme nøgle til alle døre, selvom dine døre har forskellige låse.

Er der i stedet tale om en terrasse- eller altandør, så anbefaler vi en terrassedørlås. Dvs. et greb med indbygget lås. Låsen kan være en cylinder til nøgle eller et dørgreb med kodelås.

Er det døren til skuret, du ønsker at udstyre med en lås, kan du eksempelvis vælge et stalddørsgreb, hvortil du køber en god hængelås med høj sikkerhed. Hængelåsen fås også med samme låsecylinder, som til husets øvrige cylinderlåse, hvorfor du også her vil kunne bruge samme nøgle.

Bliv endnu klogere på sikring af din bolig