Vindueslås? Hvorfor skal jeg sætte lås på mine vinduer?

Med en vindueslås på dine vinduer, gør du det ekstra besværligt for en indbrudstyv at bryde ind gennem dine vinduer. Vindueslåse kan derfor have en præventiv virkning. Det skyldes, at en tyv, der er på udkig efter hurtige penge, typisk vil fravælge et hjem, der er godt sikret, og i stedet gå videre til et andet hus.

En vindueslås er en god sikring mod underboring

En stor del af alle indbrud sker gennem vinduet. En meget anvendt metode til at bryde ind gennem vinduet er underboring. Underboring går ud på at indbrudstyven borer ind gennem vinduets ramme. Derefter stikkes et stykke værktøj eller et stykke bøjet ståltråd ind til at lirke vinduets låsemekanisme op med.

Hvis den eneste låsemekanisme på dine vinduer er hasper eller traditionelle greb (såkaldte paskvilgreb) uden ekstra sikring, er du desværre ikke godt nok sikret mod underboring.

Du bør i stedet overveje at montere vindueslåse eller paskvilgreb med enten spærre eller indbygget kodelås eller en vindueslås med cylinder. Du kan anvende en lås, som du kan åbne med samme nøgle, som anvendes til dine døre. 

Vinduer i stueplan


Skal du prioritere mellem at sikre alle husets vinduer eller enkelte vinduer? Så skal du prioritere at sikre vinduerne i stueplan med en god lås frem for vinduerne på første sal. Vinduerne i stueplan er langt lettere indbrudsveje end dem på første sal.Er dine vinduer gamle eller i dårlig stand?

Er dine vinduer gamle eller i dårlig stand, er de nemmere at bryde op. Tyven brækker typisk glaslisterne af for derefter at pille glasset ud og kravle ind i boligen gennem det nu åbne vindue.

Glaslister er ofte sømmet fast til vinduet, og derfor nemme at brække op. Du bør derfor sikre dine vinduer ved at anvende sikringsskruer (envejsskruer) til dine glaslister.

Hvis tyven ikke kan komme ind ved at fjerne ruden, kan han i stedet vælge at smadre den og forsigtigt stikke hånden ind gennem hullet og åbne vinduet indefra.

Det sker især i huse med gamle vinduer med 1 lags-rude.

I dette tilfælde vil en lås på vinduet udgøre en god sikring, da vindueslåsen kun kan åbnes med nøgle eller kode.

En anden – og dyrere løsning – er selvfølgelig at udskifte sine vinduer med nye, der er designet til at modstå indbrud, eksempelvis ved at ruden kun kan tages ud indefra.

På nye vinduer er det dog fortsat en god idé at vælge et greb med lås, for at sikre vinduet mod underboring samt sikre, at tyven forhindres i at bruge vinduet som udgang. 

Se også: Sådan sikrer du dit hjem eller sommerhus mod indbrud

Frist ikke tyven med synlige værdigenstande


Værdigenstande, der er synlige ind gennem vinduet, kan være med til at friste tyven. Er du væk hjemmefra over længere tid, bør du derfor placere dine værdier, så de ikke er direkte synlige gennem vinduerne.Foto: Paskvilgreb med spærre, vindueslås til nøgle, paskvilgreb med kodelås

 

3 låse og greb, der sikrer dine vinduer

Der findes flere typer af låse og greb, der kan bruges til at sikre dine vinduer. Du finder alle slags i dit lokale byggemarked eller hos din lokale låsesmed.

Før du vælger at installere vindueslåse, bør du dog sikre dig, at dine vinduer er i ordentlig stand. Det giver ikke meget mening at sætte vindueslåse på et vindue, hvor træværket er så dårligt, at ruden eksempelvis kan løftes ud med en skruetrækker.

Paskvilgreb med spærre

Den billigste løsning er at vælge et paskvilgreb med spærre. Paskvilgrebet er det velkendte vinkelgreb, som drejes 90 grader for at åbne vinduet. Spærren sidder i toppen af grebet og spærrer for, at grebet kan drejes.

For at åbne vinduet, trykker du blot spærren ned med din tommeltot, hvorefter grebet kan drejes og åbne vinduet.

Spærren sikrer således vinduet, idet det er sværere at åbne udefra via underboring. Dog sikrer det ikke mod, at vinduet åbnes indefra og dermed bruges som flugtvej, hvis indbruddet først er sket.

Vindueslås med nøgle

Den næst billigste løsning er at installere en vindueslås med nøgle. Med en vindueslås beholder du de greb, du allerede har på dit vindue, og monterer låsecylinderen på vinduet.

For at låse giver du blot cylinderen et let tryk, så det er hurtigt at låse alle cylindre, hvis du eksempelvis skal på ferie.

For at låse op, har du derimod brug for en nøgle, hvilket giver dig den gode sikring mod indbrud via underboring.

Du kan vælge at få samme nøgle til dine vindueslåse som til alle andre mekaniske låse i din bolig.

Paskvilgreb med kode

Den dyreste løsning er at vælge et paskvilgreb med kodelås - eksempelvis Code Handle. Grebet giver dig en super god sikring, og er samtidig meget nem at håndtere i dagligdagen, da du ikke skal have en nøgle frem for at åbne vinduet.

Husk også at sikre kældervinduerne


Dine kældervinduer udgør en oplagt indbrudsvej og bør derfor også sikres. Skal vinduerne i kælderen kunne åbnes, kan du vælge at installere en vindueslås på vinduerne. Skal de ikke kunne åbnes kan du evt. forsyne kældervinduerne med jernstænger eller gitre.

Læs mere om sikring af vinduer hos Sikringsbranchen her.Bliv endnu klogere på sikring af din bolig